Πεντανόστιμο ... !

·        Αντικολλητικά ταψιά : Αυτά με το σκούρο αντικολλητικό επίστρωμα ζεσταίνονται  γρήγορα και μπορεί να κάνει την επιφάνεια του κέικ να καεί χωρίς να ψηθεί στο κέντρο. Όταν τα χρησιμοποιείτε, προστατέψτε το γλυκό σας τυλίγοντάς το αντικολλητικό ταψί με χαρτί ψησίματος.

·        Βουτύρωμα ταψιού : Απλώνετε με πινέλο λιωμένο ανάλατο βούτυρο ή λάδι σε λεπτό στρώμα. Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ακουμπάτε πάνω στο βουτυρωμένο σκεύος, για να κολλήσει και να μη φεύγει από τη θέση του όταν αδειάζετε μέσα το μείγμα για το κέικ. Καλό είναι αν χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος να το αλείφετε και αυτό με λίγο βούτυρο ή λάδι. Ενώ αν είστε σίγουροι ότι το χαρτί ψησίματος είναι αντικολλητικό, μπορείτε να αποφύγετε την επάλειψη του με επιπλέον λιπαρό στοιχείο.

·        Πασπαλίστε με αλεύρι : Αφήστε το βουτυρωμένο ταψί και το χαρτί να στεγνώσουν, πριν πασπαλίσετε με αλεύρι. Στριφογυρίστε το σκεύος να κολλήσει το αλεύρι παντού και τινάξτε το, να φύγει επιπλέον.

·        Για κέικ με βούτυρο και σοκολάτα : Γι΄αυτά τα κέικ πρέπει να βουτυρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουν στο σκεύος. 

·        Παντεσπάνι : Για να ξεκολλήσει εύκολα το ψημένο παντεσπάνι, το ταψί πρέπει να σκεπαστεί με χαρτί ψησίματος, να βουτυρωθεί και να πασπαλιστεί με αλεύρι.

·        Κέικ με φρούτα : Αυτά τα κέικ πρέπει να ψηθούν σε σκεύη με χοντρή βάση και πλαϊνά. Επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά συστατικά, δεν είναι απαραίτητο να αλείψετε το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθούν με επιπλέον βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία. Επίσης, πρέπει να τυλίξετε τα σκεύη με αρκετά φύλλα από χαρτιά ψησίματος, για να εμποδίσετε το κάψιμο των κέικ.

·        Τζιζ κέικ : Τα διάφορα είδη μαλακού τυριού που χρησιμοποιούνται στις συνταγές με τα τζιζ  κέικ έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό και λιπαρά. Χρησιμοποιώντας λάθος τύπο τυριού στη συνταγή μπορεί να έχετε σαν αποτέλεσμα ένα τζιζ κέικ με «κομμένα» υλικά ή με άσχημη εμφάνιση.

·    Κέικ : Τα κέικ με βούτυρο είναι εξαιρετικά αγαπητά, θέλουν όμως προσοχή στο ψήσιμο. Δεν πρέπει να τα χτυπήσετε πολύ, γιατί μπορεί αυτό να καταστρέψει όλη σα τη δουλειά και να σας προσφέρει ένα «βαρύ» και συνήθως άψητο κέικ. Όταν το αδειάσετε στο ταψί, ισιώστε με σπάτουλα την επιφάνεια. Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάλτε το να ψηθεί στην αρχή στην κάτω σχάρα του φούρνου. Το κέικ είναι ψημένο όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του ταψιού και όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του είναι καθαρό. Αποφεύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου, τουλάχιστον στα πρώτα 2/3 του χρόνου ψησίματος. Τα κέικ βουτύρου είναι πολύ ευαίσθητα μόλις βγουν από το φούρνο, για αυτό αφήστε τα για 10 λεπτά πριν τα ξεφορμάρετε.